تکنولوژی رانندگی نیمه خودکار تسلا که با نام اتوپایلوت شناخته می شود، از سال گذشته جنجال های زیادی به پا کرده است. دلیل این امر حوادثی بود که برای مدل S در حالت اتوپایلوت رخ داد و حتی در مواردی منجر به مرگ راننده شد.
بعد از این اتفاقات ناگوار، برخی کارشناسان سیستم اتوپایلوت تسلا را زیر تیغ انتقادهای خود برده و حتی آن را فاقد توانایی های لازم برای هدایت خودرو در معابر عمومی قلمداد کردند.
تسلا نیز در پاسخ به این منتقدین اعلام کرد که اتوپایلوت از رانندگان کنونی ایمن تر بوده و اولین مرگ پس از 130 میلیون مایل رانندگی در این حالت اتفاق افتاده است.
در حالیکه هنگام کنترل اتومبیل های مختلف توسط رانندگان، به ازای هر 94 میلیون مایل یک نفر جان خود را از دست می دهد.
در نگاه نخست شاید این آمار رای به برتری سیستم اتوپایلوت تسلا بدهد اما نباید فراموش کرد که این مقایسه کمی ناعادلانه است؛ زیرا در طرف مقابل آمار یک کشته برای هر 94 میلیون مایل شامل همه وسایل نقلیه از جمله دوچرخه ها، اتوبوس ها، کشنده های سنگین، خودروهای سبک و حتی عابرین پیاده می شود.
به تازگی نشریه آنلاین Green Car Reports به این مساله ورود پیدا کرده و با بررسی آمار مرگ و میر مربوط به فقط خودروهای خانوادگی و تراک های سبک اعلام کرد که میزان مرگ و میر ناشی از سیستم اتوپایلوت چهار برابر بیشتر از رانندگی در حالت عادی با سایر خودروهاست.
البته به اعتقاد نویسنده این وبسایت، این نیز مقایسه چندان صحیحی نیست. دیوید نولاند عقیده دارد که آمار تلفات اتوپایلوت تسلا را باید با آمار تلفات رانندگی در حالت عادی با خودروهای همین شرکت قیاس کرد.
نولاند با گردآوری اطلاعات لازم متوجه شد که در مجموع 7 حادثه منجر به مرگ برای تسلا مدل S در آمریکا رخ داده؛ از میان این 7 مورد نیز، فقط یکی هنگام استفاده از اتوپایلوت اتفاق افتاده است.
ماه قبل ایلان ماسک در توییتی اعلام کرد کل مسافت طی شده در حالت اتوپایلوت به رقمی در حدود 222 میلیون مایل رسیده؛ اوایل امسال نیز کمپانی تسلا مدعی شد خودروهای این شرکت تا آن زمان تقریبا 2 میلیارد مایل مسافت را طی کرده اند و طبق پیش بینی ها تا سپتامبر 2016 باید مسافتی در حدود 3 میلیون مایل را پوشش داده باشند.
نولاند با لحاظ کردن این اطلاعات، میانگین تلفات در هر دو حالت اتوپایلوت و معمولی را برای خودروهای تسلا محاسبه کرده است.
نتیجه به دست آمده بسیار جالبست؛ یک کشته برای 222 میلیون مایل در حالت اتوپایلوت، یک کشته برای 470 میلیون مایل در حالت معمولی.
با توجه با تفاسیر بالا می توان به دو نتیجه کاملا متفاوت دست یافت. چنانچه با دید دیوید نولاند به این قضیه بنگریم، آنگاه سیستم اتوپایلوت در برابر راننده معمولی بازنده خواهد بود. اما اگر همانند کمپانی تسلا همه وسایل نقلیه را در نظر بگیریم آنگاه اتوپایلوت می تواند امنیت بیشتری فراهم کند.
به هر حال با توجه به نمونه های آماری بسیار کم، نمی توان با قطعیت در این باره نظر داد. مسلما افزایش میزان رانندگی در حالت اتوپایلوت و حوادث احتمالی می توانند پاسخ سوال مطرح شده را روشن تر کنند.
از سوی دیگر تسلا به تازگی آپدیت نرم افزاری و سخت افزاری بزرگی را برای دست یابی به سطح بالاتر از هوش مصنوعی و دقت در سیستم اتوپایلوت ارائه داده است که می تواند به بهبود قابل توجهی در عملکرد این سیستم منجر شود.
در مجموع به نظر می رسد که دقت چنین تکنولوژی های ظرف 5 سال آینده آنچنان بهبود یابد که حتی خیال سخت گیر ترین افراد نیز از کارایی آن ها راحت شود اما برای حذف راننده از پشت فرمان خودرو و تدوین قانون هایی در این زمینه به سال ها زمان و فراگیر شدن سامانه های رانندگی خودکار هوشمند توسط تمامی خودروسازان نیاز است.